TIPS

Samen maken we het verschil.

Visserij en aquacultuur zijn globale economieën. De keuze voor bepaalde producten heeft een wereldwijd effect.
Jij, als consument, kan kiezen om enkel duurzame vis, schaal- en schelpdieren te kopen. Duurzame visserijen en aquacultuurprojecten houden rekening met de gezondheid van de oceaan en met de mensen die afhankelijk zijn van gezonde populaties vis, schaal- en schelpdieren.

Zo kan jij een verschil maken.

CONSUMEER MET MATE

Beperk je consumptie van vis, schaal- en schelpdieren. Beschouw ze als delicatesse. Er zijn slechts een handvol soorten die massaal in de EU worden geconsumeerd (tonijn, kabeljauw, zalm, koolvis en tropische garnalen), waardoor die populaties onder grote druk staan.

Biodiversiteit is de kracht van een ecosysteem. Variatie in de vis, schaal- en schelpdieren die je consumeert, zorgt voor een beter evenwicht in de druk op de verschillende bestanden.

MAAK BEWUSTE KEUZES

Alle visserijen en aquacultuur projecten hebben een impact op het milieu. Een plantaardig dieet heeft de beste ecologische voetafdruk.

Als u toch vis, schaal- of schelpdieren wil eten, raadpleeg dan de Viswijzer van WWF. Kies soorten met een groene score en vermijd die met een rode score.

CONTROLEER DE HERKOMST

In de Europese Unie, is het jouw volste recht om de volledige naam en de herkomst van je product te weten.

Er moet ook vermeld worden of en met welke techniek de vis, schaal- en schelpdieren wild gevangen of gekweekt en vers of diepgevroren zijn.

Wanneer dit niet zichtbaar is, laat dan niet na om het te vragen.

Kan hier geen duidelijk antwoord op gegeven worden, koop het product dan niet.

ONDERAAN DE VOEDSELKETEN

Kies voor soorten die onderaan de voedselketen staan, zich snel herstellen (sardines, ansjovis, haring), worden gevangen met technieken die het milieu minder belasten en, indien mogelijk, het MSC-label (Marine Stewardship Council) hebben. De vraag naar vis met een hoog trofisch niveau (zoals tonijn, zalm of zwaardvis) is te groot. Die soorten zijn momenteel overbevist en hun bestanden zijn in gevaar.

HERBIVOREN

Kies voor herbivore soorten (pangasius, karper, tilapia) die gekweekt worden volgens technieken met een kleinere milieu-impact. Geef waar mogelijk de voorkeur aan producten met het ASC-label (Aquaculture Stewardship Council). Het kweken van herbivore vissen vergt minder voer, water en energie dan het kweken van carnivore vissen, zoals zalm. Ze hebben een kleinere ecologische voetafdruk en verminderen de druk op de bestanden.

Pin It on Pinterest

Share This