Witte tonijn

Thunnus alalunga

  • MSC label
   Wildvangst
  • Atlantische Oceaan noordoost FAO 27 (Ierse Zee, Golf van Biskaje)
   Midwater pair trawl
  • Atlantische Oceaan FAO 21, 27, 31, 34
   Visserij met sleeplijn (trolling)
  • Atlantische Oceaan FAO 21, 27, 31, 34, 41, 47; Indische Oceaan FAO 51, 57; Pacifische Oceaan FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87
   Hengel
  • Atlantische Oceaan FAO 21, 27, 31, 34, 41, 47; Indische Oceaan FAO 51, 57; Pacifische Oceaan FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87
   Sleeplijn
  • Atlantische Oceaan centraal oost FAO 34
   Ringzegen met lokboei (Fish Aggregation Device, FAD)
  • Middellandse Zee en Zwarte Zee FAO 37
   Kieuwnet, Ringzegen met lokboei (Fish Aggregation Device, FAD), Sleeplijn, Visserij met sleeplijn (trolling)

  Biologie

  In vergelijking met de andere tonijnsoorten is de witte tonijn een relatief grote vis. Hij kan tot 140 cm groot worden, zo’n 60 kg wegen en tot 10 jaar oud worden. Hij komt voor in de gematigde gebieden van alle oceanen. In de Atlantische en in de Stille Oceaan kan er een onderscheid gemaakt worden tussen de noordelijke en de zuidelijke visbestanden. Zoals alle tonijnsoorten is ook de witte tonijn een roofdier en een snelle zwemmer, en voedt hij zich met andere vissen, schaaldieren en inktvis. Witte tonijn verzamelt zich in open zee in specifieke zones waar koude waterlagen aan het oppervlakte komen (opwelling). De vis gevangen door visserij met sleeplijn (trolling) wordt voornamelijk verwerkt en in blik verkocht. De individuen gevangen met sleeplijnen (longlines of beuglijnen) worden vers verwerkt of ingevroren en als sushi gebruikt.

  Toestand van het bestand

  In de Stille Oceaan zijn de bestanden niet overbevist, maar de visserijdruk mag hier niet verhoogd worden. Het bestand in de Indische Oceaan gaat niet achteruit, maar wordt wel boven de maximale duurzame opbrengst bevist. In de Middellandse Zee zijn de bestanden waarschijnlijk overbevist, en wordt de vangst beperkt tot de totale toegelaten vangst. In het noorden van de Atlantische Oceaan zijn de bestanden aan het herstellen.

  Ecologische impact

  Kleine witte tonijn wordt gevangen met visserij met sleeplijn (trolling), terwijl grotere individuen worden gevangen met sleeplijnen (longlines of beuglijnen). Deze sleeplijnen hebben een enorme bijvangst van een aantal bedreigde soorten, zoals zeeschildpadden, zeevogels, haaien en roggen. Veel jonge vissen van andere economisch belangrijke soorten, zoals zwaardvis en marlijn, worden gevangen en teruggegooid, met weinig kans op overleven. Door het gebruik van aas kunnen deze methodes een impact hebben op de aasbestanden. Tonijn verzamelt zich rond drijvende objecten om te jagen. Ringzegens met lokboeien (Fish Aggregation Devices, FAD) baseren zich op dit gedrag om vis, zoals tonijn, aan te trekken en eenvoudig in groep te vangen. Het gebruik van deze techniek brengt echter ook bedreigde diersoorten in gevaar, zoals haaien, roggen, jonge tonijn en andere vissen die reeds overbevist zijn. Voor enkele van deze soorten is de tonijnvisserij één van de hoofdredenen van de achteruitgang van hun bestand. Wanneer er geen lokboeien gebruikt worden, is deze bijvangst veel kleiner. Jonge tonijn wordt echter nog steeds gevangen. Traditionele en artisanale vismethodes met hengels of handlijnen zijn beduidend selectief, produceren nauwelijks bijvangst, hebben weinig teruggooi en weinig ecologische impact. Tonijnen, net zoals vele soorten in de bijvangst, zijn roofdieren. De achteruitgang van deze roofdieren heeft een nefast effect op het mariene ecosysteem, de verschillende gemeenschappen en het voedselweb.

  Beleid

  In alle gebieden waar witte tonijn bevist wordt, zijn er regionale organisaties voor visserijbeheer (RFMO) werkzaam die aanbevelingen doen op het vlak van quota en minimumgroottes voor de tonijnvisserij, maar vaak niet in staat zijn om hun eigen regels op te leggen en af te dwingen. Een minimum aanlandingsmaat en totale toegestane vangsten zijn ingevoerd om de visbestanden te beschermen.

  Pin It on Pinterest

  Share This