Omegabaars

Therapon barcoo

  Biologie

  De omegabaars (Therapon barcoo) is een zoetwatersoort die behoort tot de familie van de tijgerbaarzen of terapontidae. Hij wordt onder zeer gecontroleerde en duurzame condities gekweekt in België door Aqua4c. Hij is een omnivoor en kan dus zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten en kan 50cm lang worden. Door natuurlijke selectie heeft de omegabaars nu een volledig plantaardig dieet, groeit hij snel en bevat hij veel omega-3 vetzuren. Verder verdraagt de omegabaars een grote variatie aan temperatuur (18°C-32°C), is hij bestand tegen vervuiling en kan hij leven in grote scholen. De omegabaars is de ideale vis voor recirculatie aquacultuur en is door wetenschappers genoemd als “de vis van de toekomst”.

  Aquacultuur

  De omegabaars wordt in België gekweekt in een recirculatiesysteem. In dit aquacultuur systeem wordt water gefilterd en hergebruikt. Het kweekproces van de lokale Belgische kwekerij is 100% plantaardig en heeft zeer weinig productiemiddelen nodig. Het water wordt gezuiverd in rietvelden en de meststoffen van de vissen worden ingezet als mest in de tomatenkwekerij die naast de kwekerij gelegen is. Hierdoor behoeft de tomatenkweker minder kunstmest en komen de meststoffen van de vis niet in het omgevingswater terecht. De combinatie van vis- en plantenteelt in Europese intensieve productieomstandigheden is een innovatieve kweektechniek.

  De score is afkomstig van een leverancier specifieke beoordeling en is alleen geldig voor de gespecifieerde Aqua4C-boerderij in België.

  MEER WETEN

  Pin It on Pinterest

  Share This