Makreel
Scomber scombrus, S. japonicus
- MSC labelWildvangst
- Atlantische Oceaan noordoost FAO 27Hengel, Handlijn
- Atlantische Oceaan noordoost FAO 27Drijvend kieuwnet, Pelagisch bordensleepnet, Ringzegen
- Atlantische Oceaan Noordwest FAO 21 (Canada, Verenigde staten)Pelagisch bordensleepnet
- Pacifische Oceaan Noordwest FAO 61 (Japan)Hengel, Handlijn, Val, Ringzegen
- Atlantische Oceaan Oost centraal FAO 34; Middellandse Zee en Zwarte Zee FAO 37; Pacifische Oceaan FAO 61, 87 (Chili, Ecuador, Peru)Pelagisch bordensleepnet, Ringzegen
Biologie
Makrelen zijn snelle zwemmers (ongeveer 10 km/u) doorheen de waterkolom. Ze vormen grote scholen vlak net onder de oppervlakte, wat het makkelijk maakt om ze in grote hoeveelheden te vangen. Makreel wordt geslachtsrijp wanneer hij 3 jaar oud is en heeft dan een lengte van ongeveer 30 cm. Ze kunnen zo’n 20 jaar oud worden. Ze overwinteren in de buurt van de zeebodem zonder te eten. In het voorjaar stijgen ze weer op naar de warmere bovenste waterlagen, waar ze zich voeden met zoöplankton en kleine vissen en ze zich voortplanten. Makreel kan gevonden worden in het oosten van de Atlantische oceaan, in de Middellandse Zee en in de Zwarte Zee.
Visserij
Makreel wordt gevangen met ringzegens, pelagische sleepnetten, kieuwnetten of handlijnen. De netten in open water visserij komen nauwelijks in contact met de bodem, de gevoelige bodemgemeenschappen blijven dus onaangetast. De ongewenste vangst met deze netten is laag maar beschermde haaien en roggen, evenals zeezoogdieren en zeeschildpadden worden nog gevangen. Handlijnen zijn nog meer selectief, produceren nauwelijks ongewenste vangst, hebben weinig teruggooi en weinig ecologische impact.