Rog

Raja spp.

    • MSC label
      Wildvangst
    • Wereldwijd
      Boomkor, Geankerd kieuwnet, Bodembordensleepnet

    Biologie

    In de Europese wateren komen er 13 verschillende soorten roggen voor die van commercieel belang zijn. De meeste worden bedreigd en zijn opgenomen op de rode lijst van IUCN (International Union for Conservation of Nature). Roggen leven op de zeebodem en eten voornamelijk schaaldieren en andere bodemorganismen. Na de paring vindt een inwendige bevruchting plaats waarna de vrouwtjes hun tientallen tot honderden eikapsels op de zeebodem leggen. Enkele maanden later komen deze uit. Roggen hebben een trage groeisnelheid, een lage productiviteit en ze worden pas op late leeftijd geslachtsrijp. Dit maakt hen heel gevoelig voor overbevissing.

    Visserij

    Er wordt zelden gericht op roggen gevist. Roggen zijn vaak ongewenste vangst van boomkorren, bodemsleepnetten en kieuwnetten. Bij het gebruik van bodemsleepnetten en boomkorren is er steeds een grote hoeveelheid ongewenste vangst aanwezig, vaak soorten die reeds bedreigd worden door overbevissing. Deze visserijen hebben ook een negatieve impact op de bodem. De netten worden immers over de bodem voortgesleept en vernietigen hierbij de bodemhabitats en de organismen die er leven zoals jonge vissen en bedreigde diersoorten. Door dit effect op de bodem, en het effect op verschillende populaties, wordt het hele ecosysteem beïnvloedt, wat langetermijngevolgen heeft.

    Beheer

    Sinds de kritieke toestand van de roggenbestanden bekend is, werd een minimum aanlandingsmaat (50 cm) en totale toegestane vangsten ingevoerd om de roggenbestanden te beschermen. Alle roggen moeten op soort geïdentificeerd worden en zo in het logboek van de visser worden ingeschreven. Belgische vissers mogen slechts een beperkt aantal roggen per dag binnenhalen.

    Voor een duurzame visserij en correcte aanlandingsgegevens van haaien en roggen, is het essentieel dat de aparte soorten van deze kraakbeenvissen worden herkend onder de juiste naam, zowel aan boord als in de vismijn en in de ganse verdere keten. Binnen het HAROkit-project werd een determinatiekit ontwikkeld die vrij kan gebruikt worden aan boord, in de vismijn en de visserijschool: http://www.vliz.be/nl/harokit

    Met het Visserij Verduurzaamt traject werkt de Belgische visserijsector collectief aan de verduurzaming van de vloot. De duurzaamheid wordt gemeten met de 11 VALDUVIS indicatoren, en elke drie jaar worden streefwaarden bepaald die behaald moeten worden om continue verbetering te stimuleren. Hiervoor biedt het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) ondersteuning in de vorm van een verbetertraject, een plan van maatregelen die een reder kan nemen om een hogere score te behalen. Reders die deelnemen aan dit traject en voldoen aan de streefwaarden worden beloond met een markterkenning. Op dit moment kunnen aankopers dit reeds op de veilklok zien. Meer informatie vindt u hier: https://www.visserijverduurzaamt.be/

    Pin It on Pinterest

    Share This