Pladijs (schol)

Pleuronectes platessa

    • MSC label
      Wildvangst
    • Atlantische Oceaan noordoost FAO 27 (Ijsland, Noordzee, Skagerrak, Kattegat)
      Geankerd kieuwnet, Deense bodemzegen, Schotse bodemzegen, Bodembordensleepnet
    • Atlantische Oceaan noordoost FAO 27 (Het kanaal, Baltische zee)
      Geankerd kieuwnet
    • Atlantische Oceaan noordoost FAO 27 (Ierse zee, Noordzee, Skagerrak)
      Boomkor
    • Atlantische Oceaan noordoost FAO 27 (Het kanaal, Baltische zee, Keltische zee, Ierse zee)
      Bodembordensleepnet, Schotse bodemzegen, Warrelnet

    Biologie

    De pladijs of schol is een platvis die tot 70 cm groot kan worden en zijn leven doorbrengt op zanderige of modderige zeebodems. Zijn beide ogen staan op de rechterzijde van zijn lichaam en zijn gladde huid draagt langs de bovenkant oranjerode vlekken. Pladijs begint zich voort te planten bij een leeftijd tussen 2 en 5 jaar. De voortplanting zelf vindt plaats in verschillende periodes van het jaar, afhankelijk van de populatie. Voor de Noordzee is dat van januari tot april. Vrouwtjes kunnen tot 24 jaar oud worden, mannetjes maar maximaal 12 jaar oud. Pladijs kan gevonden worden langsheen de kusten van Europa van de noordelijke Witte Zee tot het westen van de Middellandse Zee.

    Visserij

    Pladijs wordt gevangen met boomkorren of sleepnetten, Schotse of Deense bodemzegens, of geankerde kieuwnetten. Boomkorren, sleepnetten en de Deense bodemzegens zijn niet-selectieve vangsttechnieken met veel ongewenste vangst, ook van kwetsbare en beschermde soorten. Bij het gebruik van bodemsleepnetten en boomkorren is er steeds een grote hoeveelheid ongewenste vangst aanwezig, vaak soorten die reeds bedreigd worden door overbevissing. Deze visserijen hebben ook een negatieve impact op de bodem. De netten worden immers over de bodem voortgesleept en vernietigen hierbij de bodemhabitats en de organismen die er leven zoals jonge vissen en bedreigde diersoorten. Door dit effect op de bodem, en het effect op verschillende populaties, wordt het hele ecosysteem beïnvloedt, wat langetermijngevolgen heeft. Het gebruik van staande netten en kieuwnetten leidt tot minder ongewenste vangst en heeft een minimale impact op de bodem. Beschermde haaien en zeezoogdieren behoren echter wel tot de mogelijke ongewenste vangst.

    Met het Visserij Verduurzaamt traject werkt de Belgische visserijsector collectief aan de verduurzaming van de vloot. De duurzaamheid wordt gemeten met de 11 VALDUVIS indicatoren, en elke drie jaar worden streefwaarden bepaald die behaald moeten worden om continue verbetering te stimuleren. Hiervoor biedt het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) ondersteuning in de vorm van een verbetertraject, een plan van maatregelen die een reder kan nemen om een hogere score te behalen. Reders die deelnemen aan dit traject en voldoen aan de streefwaarden worden beloond met een markterkenning. Op dit moment kunnen aankopers dit reeds op de veilklok zien. Meer informatie vindt u hier: https://www.visserijverduurzaamt.be/

    Pin It on Pinterest

    Share This