Rode koningskrab of Kamtsjatkakrab

Paralithodes camtschaticus

  • Atlantische Oceaan noordoost FAO 27 (Noorwegen, Rusland)
   Val
  • Pacifische Oceaan noordwest FAO 61 (Rusland)
   Val

  Biologie

  De rode koningskrab is een grote krabsoort die 10 kg zwaar kan worden met een spanwijdte van 1,5 m en een schild van wel 28 cm breed. Zijn stekelige schaal beschermt hem tegen potentiële predatoren. De jonge rode koningskrab verkiest de ondiepe kustwateren. Wanneer hij groter wordt, migreert hij naar grotere dieptes. Volwassen rode koningskrab vind je voornamelijk op een diepte van 20 tot 50 m. Rode koningskrab is een omnivoor die zowat alles wat dood of aan het vergaan is, opeet en ook insecten kan eten. Oorspronkelijk kwam de rode koningskrab enkel in het noorden van de Stille Oceaan voor, maar in de jaren ‘60 werd hij door Russische wetenschappers in het noorden van de Atlantische Oceaan geïntroduceerd.

  Toestand van het bestand

  De rode koningskrab wordt bevist door Noorwegen en Rusland. In de Stille Oceaan zijn de verschillende bestanden kwetsbaar en de aantallen dalen constant. In de Atlantische Oceaan is de rode koningskrab zich heel succesvol aan het verspreiden doorheen de oceaan.

  Ecologische impact

  De rode koningskrab wordt gevangen met vallen. Vallen zijn selectief, produceren nauwelijks bijvangst, hebben weinig teruggooi en weinig ecologische impact. De ecologische impact van de invoering van de rode koningskrab in de Atlantische Oceaan is vooralsnog niet gekend. De soort blijft zich wel verder verspreiden en wetenschappers vrezen dat de inheemse soort door middel van competitie uitgeroeid zal worden.

  Beleid

  De rode koningskrab heeft een grote economische waarde en verschillende landen proberen de bestanden dan ook te beschermen om de toekomstige opbrengst te verzekeren. Het beheer van het bestand wordt dan ook strikt gereglementeerd door Rusland en Noorwegen. Een minimum aanlandingsmaat werd ingevoerd om de visbestanden te beschermen. Daarnaast deelt Rusland slechts een beperkte hoeveelheid vergunningen uit, terwijl Noorwegen een quotum per schip oplegt. Het blijft moeilijk om exact in te schatten wat de introductie van deze soort, oorspronkelijk uit het noorden van de Stille Oceaan afkomstig, teweegbrengt in het noorden van de Atlantische Oceaan.

  Pin It on Pinterest

  Share This