Tilapia

Oreochromis spp.

    • ASC label
      Aquacultuur
    • Brazilië
      Aquacultuur - Netkooien op zee, Vijvers
    • Wereldwijd
      Aquacultuur - Open recirculatiesystemen
    • Noord- en Centraal-Amerika; Azië (China, Indonesië, Filipijnen, Thailand)
      Aquacultuur - Vijvers
    • Azië (China, Indonesië, Filipijnen, Thailand)
      Aquacultuur - Netkooien op zee

    Biologie

    Tilapia is een zoetwatervis, die afkomstig is van het Afrikaanse continent, maar ondertussen wereldwijd verspreid voorkomt in tropische wateren. In normale omstandigheden is tilapia een vegetariër met voornamelijk plankton op zijn menu. Wanneer de nood echter hoog is, kan hij omnivoor worden en zowat alles eten dat hem kan voeden. Tilapia is de ideale kweekvis aangezien hij weinig nodig heeft, zich eenvoudig voortplant en snel groeit. 3000 jaar geleden werd hij al gekweekt in het Oude Egypte. Tilapia kan tot 60 cm groot worden (gemiddeld 35 cm).

    Aquacultuur

    Tilapia wordt gekweekt met verschillende kweektechnieken. Aquacultuur in netkooien heeft een grote ecologische impact. Om ziektes en parasieten te vermijden, worden voedingstoffen, chemische stoffen en antibiotica toegevoegd aan het water waarin de kweeksoort zich bevindt. Deze toevoegingen beïnvloeden de voedselweb-interacties en de wilde populaties. Ontsnapte vissen kunnen de wilde populaties nog verder verzwakken door de uitwisseling van genen. Het afvalwater bevat een hoge concentratie nutriënten (wat leidt tot eutrofiëring van de omgeving), en leidt tot de verspreiding van ziektes en parasieten. Wanneer gekweekt wordt in gesloten kweeksystemen, zoals vijvers, is de vervuiling eerder beperkt, door het gebruik van filters en reinigingssystemen. In een aquaponisch systeem wordt water uit een aquacultuursysteem (kweek van dieren in water) gezuiverd in een hydroponisch systeem (planten in water). De bacteriën breken de afvalstoffen in het water af tot voedingsstoffen voor de planten. Het gezuiverde water wordt opnieuw gebruikt in het aquacultuur systeem.

    Pin It on Pinterest

    Share This