Tilapia

Oreochromis spp.

  • ASC label
   Aquacultuur
  • Wereldwijd
   Aquacultuur - Gesloten systemen
  • Centraal-Amerika
   Aquacultuur - Open vijvers
  • China, Egypte; Zuid-Amerika; Filippijnen, Thailand, Indonesië
   Aquacultuur - Netkooien op zee, Vijvers

  Biologie

  Tilapia is een zoetwatervis, die afkomstig is van het Afrikaanse continent, maar ondertussen wereldwijd verspreid voorkomt in tropische wateren. In normale omstandigheden is tilapia een vegetariër met voornamelijk plankton op zijn menu. Wanneer de nood echter hoog is, kan hij omnivoor worden en zowat alles eten dat hem kan voeden. Tilapia is de ideale kweekvis aangezien hij weinig nodig heeft, zich eenvoudig voortplant en snel groeit. 3000 jaar geleden werd hij al gekweekt in het Oude Egypte. Tilapia kan tot 60 cm groot worden (gemiddeld 35 cm).

  Toestand van het bestand

  Enkele tilapiasoorten zijn opgenomen op de rode lijst van IUCN (International Union for Conservation of Nature). Oreochromis mossambicus heeft bijvoorbeeld de status ‘gevoelig’. Tilapia wordt enkel nog op kleine schaal en door lokale gemeenschappen wild gevangen. Hoewel er onvoldoende gegevens zijn, wordt er aangenomen dat de visbestanden gezond zijn.

  Ecologische impact

  Tilapia wordt overwegend gekweekt. Aquacultuur in netkooien heeft een grote ecologische impact. De hoeveelheid vis in netkooien is immers enorm hoog. Om het hoge risico op ziektes en parasieten te vermijden, worden voedingstoffen, chemische stoffen en antibiotica toegevoegd aan het water waarin de kweeksoort zich bevindt. Deze toevoegingen beïnvloeden de voedselweb-interacties en de wilde populaties. Ontsnapte vissen kunnen de wilde populaties verzwakken door de uitwisseling van genen. Het afvalwater afkomstig uit netkooien, bevat een hoge concentratie nutriënten (wat leidt tot de eutrofiëring van de omgeving), en leidt tot de verspreiding van ziektes en parasieten, en het kruisen van gekweekte en wilde soortgenoten. Wanneer gekweekt wordt in gesloten kweeksystemen, zoals vijvers, is de vervuiling eerder beperkt, door het gebruik van filters en reinigingssystemen. In een aquaponisch systeem wordt water uit een aquacultuursysteem (kweek van dieren in water) gezuiverd in een hydroponisch systeem (planten in water). De bacteriën breken de afvalstoffen in het water af tot voedingsstoffen voor de planten. Het gezuiverde water wordt opnieuw gebruikt in het aquacultuur systeem.

  Beleid

  Verschillende kwekerijen worden op een duurzame wijze beheerd. Vaak wordt kweek in gesloten systemen, die geen negatief effect op de omliggende wateren hebben, en regelgeving met betrekking op het antibioticagebruik opgelegd.

  Pin It on Pinterest

  Share This