Gewone octopus

Octopus vulgaris

  • MSC label
   Wildvangst
  • Atlantische Oceaan Centraal oost FAO 34 (Mauritanië); Pacifische Oceaan FAO 61, 71; Indische Oceaan FAO 57
   Hengel, Handlijn
  • Atlantische Oceaan FAO 27, 34 (Marokko); Middellandse Zee en Zwarte Zee FAO 37; Pacifische Oceaan FAO 61, 71
   Val
  • Atlantische Oceaan noordoost FAO 27 (Het kanaal)
   Geankerd kieuwnet
  • Atlantische Oceaan Zuid west FAO 41 (Brazilië)
   Val, Bodembordensleepnet
  • Atlantische Oceaan noordoost FAO 27, Centraal oost FAO 34; Middellandse Zee en Zwarte Zee FAO 37; Pacifische Oceaan Noordwest FAO 61; Indische Oceaan FAO 51, 57 (niet Zuid-Afrika)
   Bodembordensleepnet

  Biologie

  De gewone octopus of Europese achterarm staat bekend om zijn scherp zicht en hoge intelligentie. Het dier is volledig week (behalve de mond) en draagt acht tentakels die elk meer dan 200 zuignappen kunnen hebben. De octopus is een roofdier dat zich voornamelijk met vis en af en toe met een schaaldier voedt. Mannetjes zijn geslachtsrijp wanneer ze ongeveer 8 cm groot zijn, vrouwtjes pas later bij een lengte van ongeveer 12 cm. Octopussen hebben een korte levenscyclus wat hen heel gevoelig maakt voor veranderingen in de omgeving. Ze komen voor in de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee.

  Visserij

  In de traditionele ambachtelijke visserij wordt octopus gevangen met vallen of handlijnen. Deze vangsttechnieken hebben weinig impact op het mariene milieu, en weinig ongewenste vangst die meestal levend kan worden vrijgelaten. Bij het gebruik van bodemsleepnetten en boomkorren is er steeds een grote hoeveelheid ongewenste vangst aanwezig, vaak soorten die reeds bedreigd worden door overbevissing. Deze visserijen hebben ook een negatieve impact op de bodem. De netten worden immers over de bodem voortgesleept en vernietigen hierbij de bodemhabitats en de organismen die er leven zoals jonge vissen en bedreigde diersoorten. Door dit effect op de bodem, en het effect op verschillende populaties, wordt het hele ecosysteem beïnvloedt, wat langetermijngevolgen heeft.

  Beheer

  De verkoop van octopussen wordt gereguleerd door totaalgewicht beperkingen. Octopussen die in Europa gevangen worden, moeten minstens 750 g (volledig dier) wegen, terwijl octopussen gevangen in het centraal-oosten van de Atlantische Oceaan 450 g (gestript dier) moeten wegen.

  Pin It on Pinterest

  Share This