Gewone pijlinktvis

Loligo vulgaris

  • Atlantische Oceaan noordoost FAO 27
   Pelagisch sleepnet
  • Atlantische Oceaan noordoost FAO 27; Middellandse Zee en Zwarte Zee FAO 37
   Bodemsleepnet

  Biologie

  De gewone pijlinktvis of ‘calamaris’ heeft een verlengd lichaam met een flinterdunne, doorzichtige interne schelp. De gewone pijlinktvis kan 42 cm groot worden. Vrouwtjes worden 1,5 tot 2 jaar oud terwijl mannetjes iets ouder kunnen worden (3 tot 3,5 jaar). Gewone pijlinktvissen zijn roofdieren die zich graag voeden met vissen, koppotigen en schaaldieren. De gewone ijlinktvis komt voor in de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee. Hij heeft een heel korte levenscyclus en sterft meteen na de voortplanting.

  Toestand van het bestand

  Er is onvoldoende informatie beschikbaar om de toestand van het bestand te evalueren. De gewone pijlinktvis heeft een korte levensduur en is enorm afhankelijk van de omgevingsomstandigheden wat een correcte evaluatie bemoeilijkt. Zowel jonge als volwassen individuen worden intens bevist, wat een negatief effect zou kunnen hebben op de populatiegrootte.

  Ecologische impact

  Gewone pijlinktvis is vaak bijvangst van (pelagische) sleepnetvisserij. Bij het gebruik van sleepnetten of boomkorren is er steeds een grote hoeveelheid bijvangst aanwezig, vaak soorten die reeds bedreigd worden door overbevissing. Boomkorvisserijen hebben ook een negatieve impact op de overleving van verschillende bodemsoorten, zoals koudwaterkoralen, jonge vissen en bedreigde diersoorten, zoals haaien en roggen. De netten worden immers over de bodem voortgesleept en vernietigen hierbij de bodemhabitat. Door dit effect op de bodem, en het effect op verschillende vispopulaties, beïnvloedt de boomkorvisserij het hele ecosysteem, wat langetermijngevolgen heeft. Sleepnetten die niet over de bodem slepen (pelagische sleepnetten), hebben minder bijvangst en beschadigen de bodemhabitat niet.

  Beleid

  De korte levenscyclus en de afhankelijkheid van omgevingsfactoren, samen met het gebrek aan informatie maken het moeilijk om beleidsplannen voor gewone pijlinktvis op te stellen.

  Pin It on Pinterest

  Share This