Tonijn, Gestreepte

Katsuwonus pelamis

  • MSC label
   Wildvangst
  • Atlantische Oceaan FAO 27, 34, 47; Indische Oceaan FAO 51, 57
   Hengel, Handlijn
  • Pacifische Oceaan FAO 61,71,77,81 (Western and Central Pacific Fisheries Commission Convention Area)
   Ringzegen zonder en met lokboei (Fish Aggregation Device, FAD)
  • Atlantische Oceaan FAO 21, 27, 31, 34, 47
   Ringzegen zonder en met lokboei (Fish Aggregation Device, FAD)
  • Pacifische Oceaan FAO 61,71,77,81, 87; Indische Oceaan FAO 51, 57
   Ringzegen zonder en met lokboei (Fish Aggregation Device, FAD), Drijvende beuglijn, Drijvend kieuwnet

  Biologie

  De gestreepte tonijn, ook wel ‘skipjack’ genoemd, is geen echte tonijn, maar behoort tot de grote groep van de snelgroeiende tonijnachtigen. De gestreepte tonijn is de meest beviste tonijnsoort ter wereld. Deze populaire tonijnsoort is eerder klein, met een maximum lengte van ongeveer 1 m en gewicht van 20 kg. Hij is wijdverspreid, groeit snel en wordt tussen het eerste en tweede levensjaar geslachtsrijp.

  Visserij

  Tonijn verzamelt zich rond drijvende objecten om te jagen. Ringzegens met lokboeien (Fish Aggregation Devices, FAD) baseren zich op dit gedrag om tonijn aan te trekken en eenvoudig in groep te vangen. Het gebruik van deze techniek brengt echter ook bedreigde diersoorten in gevaar, zoals haaien, roggen, jonge tonijn en andere vissen die reeds overbevist zijn. Wanneer er geen lokboeien gebruikt worden, is deze ongewenste vangst veel kleiner. Jonge tonijn wordt echter nog steeds gevangen. Traditionele en artisanale vangsttechnieken met hengels, handlijnen of vallen zijn selectief, produceren nauwelijks ongewenste vangst, hebben weinig teruggooi en weinig ecologische impact. De achteruitgang van roofdieren, zoals tonijnen, heeft een nefast effect op het mariene ecosysteem, de verschillende gemeenschappen en het voedselweb.

  Beheer

  In alle gebieden waar gestreepte tonijn bevist wordt, zijn er regionale organisaties voor visserijbeheer (RFMO) werkzaam. De door RFMO vastgestelde regels en het toezicht daarop zijn meestel niet toereikend om de tonijnbestanden, maar ook andere soorten te beschermen.

  Pin It on Pinterest

  Share This