Kreeft

Homarus gammarus, H. americanus

  • MSC label
   Wildvangst
  • Atlantische Oceaan noordoost FAO 27 (Zweden, Engeland, Schotland)
   Val
  • Atlantische Oceaan noordoost FAO 27 (Noordzee, Noorwegen)
   Val
  • Atlantische Oceaan Noordwest FAO 21 (Canada, Verenigde staten)
   Val

  Biologie

  De Europese kreeft (Homarus gammarus) komt voor in het noordoosten van de Atlantische Oceaan, in de Middellandse Zee en in de Zwarte Zee. Hij verkiest om op een harde ondergrond te leven waar hij zich in gaten, holen en spleten verstopt. De Europese kreeft is een omnivoor en voedt zich voornamelijk met schaaldieren, zeeslakken en wormen, maar zijn dieet kan met zowat alles worden aangevuld. Hij kan zo’n 65 cm groot worden en tot 6 kg wegen.
  De Amerikaanse kreeft (Homarus americanus) komt voor in het (noord)westen van de Stille Oceaan. Hij is meestal zo’n 50 cm groot, maar kan een lengte van 60 cm bereiken. De Amerikaanse kreeft is een kieskeurige eter en beperkt zich tot voornamelijk krabben, stekelhuidigen, mossels en wormen. Net zoals de Europese kreeft vertoeft de Amerikaanse kreeft in wateren tot op 50 m diepte.

  Visserij

  Vallen en korven zijn selectief, produceren nauwelijks ongewenste vangst, hebben weinig teruggooi en weinig ecologische impact. De lijnen die tussen de kreeftmanden zijn gespannen kunnen echter wel grote zeezoogdieren strikken waardoor ze kunnen verdrinken. Verder is de kreeft een sleutelsoort in de voedselstructuur van de oceaan, en zal zware visserij waarschijnlijk leiden tot veranderingen in het hele ecosysteem.

  Pin It on Pinterest

  Share This