Sardien

Sardina pilchardus

    • MSC label
      Wildvangst
    • Atlantische Oceaan noordoost FAO 27; Middellandse Zee en Zwarte Zee FAO 37 (Alboránzee, Noord Adriatische zee, Egeïsche Zee)
      Ringzegen
    • Middellandse Zee en Zwarte Zee FAO 37
      Ringzegen, Pelagisch bordensleepnet

    Biologie

    Sardien kan zo’n 27,5 cm lang worden en vormt grote scholen. Gedurende de dag blijft de school in diepe waterlagen, maar ’s nachts komt ze naar de wateroppervlakte waar de sardienen zich voeden met kleine schaaldiertjes. Sardienen zijn een snel voortplantende vissoort, waardoor zij minder kwetsbaar zijn voor overbevissing, maar ze reageren sterk op veranderingen in het milieu. In koudere zones worden de individuen op latere leeftijd geslachtsrijp en leven ze ook langer. Sardienen komen voor in het noordoosten van de Atlantische Oceaan, van IJsland tot Senegal, in het westelijke deel van de Middellandse Zee, in de Adriatische Zee, in de Zee van Marmara en in de Zwarte Zee.

    Visserij

    De sardienenvisserij met ringzegens en pelagische sleepnetten is betrekkelijk selectief en heeft weinig gevolgen voor het milieu. Aangezien sardienen grote scholen vormen, is er meestal weinig ongewenste vangst, hoewel er ook kleine dieren kunnen worden gevangen die nog niet volwassen genoeg zijn om te paaien. De netten raken de bodem niet en brengen geen schade toe aan de bodemgemeenschappen.

    Pin It on Pinterest

    Share This